Connect with us

Hi, what are you looking for?

Helsinki:AKT

Aktian raportti: Ruotsin vahvempi talous tekee

#Aktian #raportti #Ruotsin #vahvempi #talous #tekee

Aktia Pankki Oyj
Lehdistötiedote 
25.10.2022 klo 10.00

Aktian raportti: Ruotsin vahvempi talous tekee ruotsalaisista vauraampia
 
Yksi asia on kiistaton: ruotsalaiset kotitaloudet ovat keskimäärin taloudellisesti varakkaampia kuin suomalaiset. Mutta miksi näin on? Aktian pääekonomistin Lasse Corinin mukaan voi yleistäen todeta, että ruotsalaisilla kotitalouksilla on keskimäärin enemmän kaikkea, mutta varallisuuden rakenteessa on kuitenkin muutamia eroavaisuuksia. Suomalaisilla on enemmän talletuksia ja ruotsalaisilla on enemmän rahastosijoituksia. Ruotsalaisilla on myös suuremmat velat, mikä auttaa heitä.

Tämä ero ei kuitenkaan selitä ruotsalaisten kotitalouksien suurempaa varallisuutta. Suurin syy ruotsalaisten kotitalouksien suurempaa varallisuuteen on talouden parempi kilpailukyky. Ruotsin talous on kasvanut nopeammin ja vaihtotase on selvästi positiivinen. Suomessa kesti kymmenen vuotta kiriä umpeen finanssikriisin aiheuttamat menetykset bruttokansantuotteeseen. Sen lisäksi vaihtotaseemme on ollut alijäämäinen vuosikausia. Samalla Ruotsin työllisyysaste on ollut korkeampi, mikä on tarkoittanut suurempaa palkkasummaa koko kansantaloudessa ja parempia edellytyksiä kasvattaa varallisuutta.

Ruotsalainen on keskimäärin 70 000 euroa suomalaista vauraampi

Ruotsalaisen keskimääräinen bruttovarallisuus1 oli viime vuonna 236 000 euroa ja suomalaisen 169 000 euroa. Varallisuudesta ei ole vähennetty velkaa. Veloilla vähennettynä oli ruotsalaisten keskimääräinen varallisuus 187 000 euroa ja suomalaisten 131 000 euroa. Varallisuuseron selitetään usein johtuvan ruotsalaisten aktiivisemmasta otteesta sijoittamiseen.

Ruotsalaiset ovat kyllä jonkin verran aktiivisempia sijoittajia: Euroclearin tilastojen mukaan vuoden 2021 lopussa 26 % ruotsalaisista omisti pörssilistattuja osakkeita, suomalaisista 18 %. Sijoitusaktiivisuus ei kuitenkaan yksin riitä selittämään noin suurta varallisuuseroa. Pitkä sodaton ajanjakso ei…

Read on GNW: Aktian raportti: Ruotsin vahvempi talous tekee

You May Also Like

press release

With a deep understanding of the latest tech, Erbo helps businesses flourish in a digital world.

Business

State would join dozens of others in enacting legislation based on federal government’s landmark whistleblower statute, the False Claims Act

Health News

The cosmetic and facial plastic surgery practice is hosting a grand opening celebration and ribbon cutting for its new Chattanooga state-of-the-art location.

press release

#Automotive #Carbon #Canister #Market #Projected #Hit #USD New York, US, Oct. 24, 2022 (GLOBE NEWSWIRE) —  According to a comprehensive research report by Market...